In de periode van januari 2018 tot en met december 2019 hebben wij in samen werking met de drie VSO scholen binnen de gemeente Heerlen het Project Smart met Geld uitgevoerd. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij financiering van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de Rabobank Foundation, De Lions, een eigen bijdrage van de Pyler en de Catharina en de toegekende subsidie van de gemeente Heerlen.
In deze periode zijn ruim 87 leerlingen in de leeftijd 14 t/m 18 jaar getraind. Daarnaast hebben ruim 14 leerkrachten geparticipeerd.
Het project Smart met Geld bevordert de kennis en expertise op het gebied van armoede en preventie van schulden bij (zeer) kwetsbare jongeren en gezinnen. Het trainingsprogramma van Smart met Geld leert kwetsbare jongeren heel praktisch hoe ze met geld kunnen omgaan. De nadruk ligt vooral op het vergroten van bewustwording en financiële weerbaarheid. Met als resultaat: jongeren leren verstandige financiële keuzes maken en beter zelfstandig om te gaan met geld en zo schulden te voorkomen.
Het project Smart met Geld bestond uit een vijftal onderdelen.
- Trainingen voor leerlingen in het VSO onderwijs.
- Informatie en tips voor ouders
- Een lokaal platform voor professionals
- Een landelijk Symposia
- Een e-learningprogramma
Bij het vormgeven van de trainingen voor leerlingen werd er samengewerkt met lokale partners. Zo werd samengewerkt met Roy Spiertz van Kredietbank Limburg op het gebied van schulden. Met Talitha Coenen en één van de vrijwilligers van schuldhulpmaatje laagdrempelig werd samen uitleg gegeven over de inzet van het schuldhulpmaatje en wat zij kunnen betekenen voor de jongeren wanneer er schulden dreigen te ontstaan.
De reacties op het project waren positief. Leerlingen en docenten zijn enthousiast over de trainingen. De trainingen werden als leuk, duidelijk en gevarieerd ervaren en hebben goed kunnen aansluiten bij het niveau van de leerlingen. De samenwerking tussen de trainer van MEE en de leerkrachten zijn als constructief ervaren. Scholen ervaren het als fijn dat ze nu materiaal hebben waarmee verder gewerkt kan worden rondom dit thema. Op een verantwoorde manier omgaan met geld is en blijft natuurlijk een groot aandachtspunt voor betreffende leerlingen. Zowel de Pyler als ook de Catharinaschool gaan de training borgen in hun lespakket.
“Ik heb aangegeven dat ik het als een meerwaarde en aanvulling zie op ons lesprogramma. De 8 tal lessen waren didactisch goed opgezet met voldoende afwisseling in werkvormen en beeldmateriaal. De leerlingen gaven zelf aan, deze lessen als prettig te ervaren. Vanuit de thuissituatie van leerlingen kwamen ook positieve geluiden. De samenwerking tussen mentor en gastdocent verliep goed. Beiden vulden elkaar goed aan.”
Docent van de Pyler
“Passie, aandacht en gezamenlijk bouwen aan de financiële weerbaarheid van kwetsbare jongeren ! Ik voel me vereerd dat ik deel mag uitmaken van dit waardevolle project !”
Roy Spiertz, Kredietbank Limburg
“Ik wil zeggen dat ik het geel waardevol vind, dat we als ketenpartners samen om de meest kwetsbare medeburgers heen mogen staan. Jullie hebben een mooi educatief programma en wij kunnen eventueel vervolg bieden in de vorm van ondersteuning bij geldzaken. Ik heb de samenwerking als heel prettig ervaren. Ik hoop op een voortzetting hiervan in 2020.”
Talitha Coenen, Procesondersteuner schuldhulpmaatje Heerlen